Çocuk Olmak İstiyoruz

Çocuk Olmak İstiyoruz
Soğuk ve güneşli bir kış günü
Dört çocuk…
Üçü sahile yakın kaldırımda oturuyor.
Üşüyorlar…
Birinin ayakkabıları yok, çorapları yok, ayakları çıplak…
Dördüncü çocuk koşarak geliyor, elinde bir avuç bozuk para. Üşümekten kızarmış elini açarak diğerlerine uzatıyor.
Çocukları izlerken ruhum acıdı, orada dondum kaldım.Her çocuk eşit doğar Ancak,
Bu eşitliği bozan etkenler vardır.İşsizlik, göç ,yoksulluk, eğitimsizlik, aile planlamasındaki eksiklikler,ailelerin çocuk yetiştirme konusundaki yetersizlikleri,aile içi şiddet, ihmal, istismar…
Toplumdaki diğer çocukların yararlandığı her türlü hak ve yaşam olanaklarından yararlanamayan,özellikle eğitim,sağlık, güvenlik gibi alanlarda erişim hakkı sınırlı olan çocuklardan dördü bu çocuklar…
Ailelerin, çocuklarına sunması gereken güvenlik,beslenme,psikolojik doyum [sevgi, ilgi,oyun
]gereksinimlerini birbirleriyle kenetlenerek karşılamaya çalışan dört çocuk…
Fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri tehlike altında olan, her türlü riske açık [şiddet görme,suça sürüklenme, madde bağımlılığı ] dört çocuk…
Sokaklarda, pazar yerlerinde, caddelerde dilenen, su, mendil, balon satan ve sokak kültürüne alışan çocuklar…
Akranları, sıcacık evlerinde, okullarında mutlu ve huzurlu bir yaşam sürerken, sokakta üşüyen,evlerinden, ailelerinden uzaklaşan, eğitimlerinden kopan binlerce çocuk…
Oyun çağında olan, kendini ve çevresini tam olarak tanımayan, karar verme iradi yeterliliğe erişmemiş bu çocuklar, fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini tamamlayamayacak ve ilerde sağlıksız bireylerin yetişmesine neden olacaktır.
Ne yapabiliriz?
Bizlerin ve devletin yapabileceği hizmetler çok fazla.Öncelikle, hamilelikten itibaren izleme ve destekleme hizmetleri, aile eğitim programları, ana-baba okulları zorunlu hale getirilmelidir. Çocuk sahibi olmak isteyen her çiftin etkili ve yetkin ebeveynlik konusunda bilgi ve becerilere sahip olması için bu kurslara katılıp tamamlaması önemlidir.
Sözlü ve yazılı basın, anne- baba olmak, çocuk yetiştirme gibi konularda, aileye yönelik mesajlar içeren çalışmalar yapmaya teşvik edilmelidir.Tedbir almaz isek,Sokakta üşüyen, şiddete uğrayan, şiddet uygulayan, suça sürüklenen, bağımlı olan çocuklar çoğalacak.
Sahilde üşüyen dört çocuğu hep göreceğiz…
Yazar: Filiz ÇETİN
Sosyal Hizmet Uzmanı
Çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık çocuklar için yapmamız ve yapılması gerekenleri çok güzel özetlemişsiniz.
Sahilde üşüyen çocukları artık görmeyelim
Hergün karşılaştığımız ama yüzleşmekten çekindiğimiz bir konuya çok güzel bir perspektif sunmuşsunuz Filiz hanım. Yüreğinize sağlık.
Herkesin yüreğine dokunan bir yazı olmuş hepimizin duyarlı olmamız gereken bir konu organize olarak elimizden geleni yapmalıyız çocuklar için