YaşamKitap Yorumları

Etkin Stres Yönetimi İle Başarıya Ulaşmak

Etkin Stres Yönetimi İle Başarıya Ulaşmak

Etkin Stres Yönetimi İle Başarıya Ulaşmak Stres günümüzde öyle bir sorun haline geldi ki olaylardan ziyade artık stresin kendisi bile bir stres kaynağı haline geldi. Yani, maalesef günümüz toplumunda kendi kendini besleyerek büyüyen bir problemle karşı karşıyayız.

Eğer stresi uzaklaştırmak ve stressiz bir hayat yaşamaya dair internette araştırma yaparsanız bu konuda birçok farklı kaynağa denk gelmeniz olasıdır. Fakat sıkıntı tam olarak şurada başlıyor ki o sıkıntı; stres hakkında birçok yanlış bilgi paylaşımı mevcut.

Yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki aslında stres hakkında bu vakte kadar biriktirdiğimiz düşüncelerin birçoğu yanlış. Peki, bununla ne kastetmek istiyorum ? Şöyle ki; stres aslında düşündüğünüz kadar kötü olmayabilir.

Evet, şu an “ama stresin birçok psikolojik ve mental probleme yol açtığı biliniyor” diyebilirsiniz. Fakat ya siz stresi kötü olarak gördüğünüz için stres bir canavara dönüşüyorsa ? Kelly McGonigal’ın yakın zaman içerisinde yayınlamış olduğu ve Türkçe’ye ‘Sahip Olduğunuz Stresi Doğru Kullanmak’ adlı kitabında McGonigal stresin aslında göründüğü kadar kötü olmadığı ve stresin de kendi içerisinde türlere ayrıldığından bahsediyor.

Kitapta strese ve stres yönetimine dair birçok akademik araştırma bulabilirsiniz fakat bence en can alıcı noktası strese dair bakış açımızın stresin bizim için faydalı ya da zararlı hale gelmesini belirlemesinden bahsettiği bölümleridir. Yani, stres tıpkı bir su gibi hangi kaba konulursa ona göre şekil alıyor.

Hepimizin kabul ettiği bir gerçek vardır ki o da tavuk haricinde oturduğu yerden bir şeyler üreten hiçbir memeli canlı yoktur. Yani, bir şeyler başarmak istiyorsanız bunun için harekete geçmelisiniz ve harekete geçmek stres yaratır. Eğer bir şeyler başarmak istiyorsanız bu süreçte stres sizinle birlikte gelecektir. Peki, o halde çok başarılı insanlar stres ile daha haşır neşirdir diyebilir miyiz ? Belki. Fakat burada esas odaklanmamız gereken nokta bu başarılı insanların harekete geçtikleri için strese maruz kalmalarına rağmen bu stresten nasıl psikolojik ve fiziksel olarak etkilenmedikleridir.

Başarılı insanlar stresten etkilenmezler çünkü başarı merdivenlerini tırmanırken kendilerine eşlik eden bu stresi kendileri için bir düşman değil de dost haline getirmişlerdir.

O halde, biz de aynısını yapabilir miyiz ? Yani, kronik ve aşırı olmayan fakat harekete geçtiğimizde hissettiğimiz stresi kendimiz için bir müttefik haline getirebilir miyiz ? Evet, yazar McGonigal’ın da dediği gibi her şey bizim bakış açımızda bitiyor.

Sonuçta hepimiz biliyoruz ki hayata nasıl bakarsak hayat ona göre şekil alacaktır ve hayat dediğimiz şey de tamamen bu bakış açısından ibarettir. Stres konusunda başarılı insanları başarısız insanlardan ayıran yegane nokta başarılı insanların stresi bir müttefik olarak görmeleridir. Yani, stres başarılı bir insan için de vardır ama başarılı olan kişi bu stresi bir düşman olarak görmeyi reddeder. Eğer biz de bakış açımızı değiştirip olaya bu yönden bakarsak belki de daha farklı ve bizi tatmin eden sonuçlar elde edebiliriz.

Mesela, o tanışmayı çok isteyip de tanışamadığınız kızla/erkekle var olan tüm stresinize rağmen tanışsaydınız ne olurdu ? Ya da bir türlü başlamayı isteyip de başlamaktan korktuğunuz projenize başlamayı tercih etseydiniz hayatınızda neler değişirdi ? İşte odaklanmanız gereken esas nokta budur. Genelde hayatımızı değiştirecek olan olaylarla yüz yüze geldiğimizde stresten kaçma dürtüsü yüzünden bu olayları elimizin tersiyle iteriz ve belki de hayatımızı değiştirebilecek bu şansları bizzat reddederiz. Sebebi ise stresi kendimize bir düşman olarak görmemizdedir.

Elbette kronik ve aşırı bir strese sahipseniz yapmanız gereken ilk şeyin bir uzmana görünmek olduğunu hatırlatıyorum fakat başarılı insanların yaşadığı türden bir strese sahipseniz o halde kendi zihninizde bunu tıpkı bir deney olarak hayal edip stresi dost olarak düşünmenizi istiyorum sizden. Bunu sadece bir hafta kadar yapın, dilerseniz bir hafta sonra bundan vazgeçebilirsiniz, karar tamamen size ait. Ama bir hafta için stresli bir durumla baş başa kaldığınızda “şu an bu stres benim ilerlemem için bana bir destek görevi görüyor” deyin ve strese rağmen değil fakat stresle birlikte yapmanız gereken şeyi yapın.

Emin olun her iş, her hedef, her sorumluluk sadece başlayana kadar zordur. Evet, bazı şeyler gerçekten zor olabilir fakat biz daha o işe başlamadan sahip olduğumuz stresi yanlış yorumlar ve pireyi deve yaparız. Bu yüzden, stresi doğru yorumlamamız ve ona göre harekete geçmemiz gerekiyor.

Kadın

Yeni Nesil Kadin Plaformu Kadinlarnet.com En Güncel Bilgileri Sizlere Ulaştırırken İnternette İhtiyacınız Olacak Kadına Dair Her Şey Sitemizde Sizler için Paylaşılmaktadır

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu