
Mezarlık, başrollerinde Birce Akalay, Olgun Toker ve Şehzuvar Akraş gibi ünlü isimlerin yer aldığı polisiye-gerilim türünde bir dizidir. Bu yılın en iddialı yerli yapımlarından bir tanesi diyebilirim.
Netflix’te yayınlanan dizi en çok seyredilenler listesinde hemen ilk sıraya yükseldi. Hem yerli hem yabancı dizi severlerin beğeneceği bir yapım olmuş.
Mezarlık Konusu
Komiser Önem kadın cinayetleri için özel olarak kurulan birimin başında ekibiyle birlikte mücadele ediyor. Ekip hem içeride hem dışarıda zorluk yaşayan bireylerden oluşuyor. Kadın mağdurlara odaklanıyorlar.
Kadın cinayetleri temasını karanlık ve acımasız bir şeklide işliyor. Oldukça sert bir dizi diyebiliriz. Bölümleri oldukça uzun ama sıkıcı boşluklar yer almıyor. Elbetteki genel izleyici diziyi biraz iç karartıcı bulabilir. Daha çok karanlık polisiyeleri sevenler için uygun bir yapım olmuş.
Dizinin konusu kadın cinayetleri olduğundan belirli bir seviye de feminizm normal diyebiliriz. Ama her sahne için zorlamaları gerekli değildi. Dört bölümlük bir dizi olduğundan bu durum hoş görülebilir. Tek bir konuya bağlı kalmak istediler ve kaldılar şeklinde yorumlayabilir.
Mezarlık Karakterler
Başroldeki Birce Akalay sert bir komiser olan Önem karakterini canlandırıyor. Yalnız bir anne ve zorlu bir işi var. Birce Akalay zor bir rolü oynuyor. Performansı ortalamanın üzerindeydi. Senaryo ne yazık ki aynı çember etrafında dönüp durmuş. Karakterin soğuk ve mesafeli mi yoksa duygusal ve tutkulu mu olduğu arada kalmış. Bu durum oyuncuyu da etkiliyor.
Serdar sert bir duruşu olan genç bir polistir. Bazı zamanlarda saldırgan da davranabilir.
Sofia, kadın haklarının ateşli bir savunucusudur. Aynı zamanda polise güvenmeyen bir kadındır. Önem’in isteği ile ekibe katılır. Başarılı bir hackerdır. Sosyal hayatında da cesur bir kadındır.Ama çok sinirli olması nedeniyle başını zaman zaman derde sokabilir.
Feriha Önem’in eski arkadaşıdır. Adli tıpta çalışmaktadır. Onun aynı zamanda dert ortağıdır.
Hasan uzun yıllardır akif görevde çalışmayan bir polistir. Genel olarak yeteneğini kullanma şansı olmamıştır. Ekibin değerli bir üyesidir.
Berke ekibin en genç üyesidir. En heveslisi de denilebilir.
Genel Değerlendirme
Kadın cinayetlerini işlemek zordur. Reyting malzemesi yapılmamalıdır. Öte yandan bir dizi çekiyorsunuz ve kamu spotu izlenimi de vermelidir. Bu dengeyi tutturmak ustalık gerektiren bir iş denilebilir. Mezarlık dizisi kimi zaman iyi yapıyor kimi zamanda bocalıyor.
Polisiye bir yapım olması nedeniyle daha çok polis teşkilatına yönelik eleştiriler getirmiş. Ama kadın cinayetlerinin toplumsal bir yönü de var. Çünkü kadınlara yönelik kötü muamelerinin normalleştirilmesi daha çok toplumsal bir olaydır.
Adli tıp ile ilgili olan bölümleri başarılıydı. Ama psikoloji kısmı daha arka planda kalıyor. Aynı şekilde suçtan ziyade kadın kurbanı işliyor. Kadın kısmı iyi olsa da cinayet kısmı bir tık eksik kalmış.
Dizi duygu sömürüsü yapmıyor. Konular zaten ağır olduğundan bu yol kullanılmamış. Ama ana karakter Önem çok dramatik davranabiliyor. Öte yandan sert polisiyelere alışkın kişiler için bu tavırlar rahatsız edici olabilir.
Karakterler çok yönlü yazılmış olsa da özellikle ekip üyeleri çok fazla kahraman tarzıydı. Daha normal ve kusurlu kişiler olabildi. Yine de sempatik bir ekip olmuşlar.
Emek verilen bir proje olduğundan takdir etmek gerekiyor. Elbette ki bazı kusurlar olabilir. Ağır konusu gereği bunlar normaldir. Ama izlemeye değer bir yapım olmuş. Türk yapımları dijitalde kaliteyi yükseltiyorlar. Bu Türk dizi sektörü için iyi sonuçlar verebilir. Dolayısıyla böyle yapımları desteklememiz lazım.