GüzellikKadın

Saç Dökülmesi Neden Olur Tedbirleri Nedir

Saç Dökülmesi Neden Olur Tedbirleri Nedir

Saç dökülmesi neden olur (alopesi) olarak bilinen durum, sadece kafa derinizi veya tüm vücudunuzu etkileyebilir ve geçici veya kalıcı durumlar oluşturabilir.

Kalıtımın, hormonal değişikliklerin, tıbbi durumların veya yaşlanmanın normal bir parçasının sonucu da olabilmektedir. Her cinsiyetten insanda bu tip bir duruma rastlanma olasılığı vardır. Kontrollü bir şekilde doktora başvurulabilir veya bu gibi durumları gidermenin alternatif tıp çözümleri ile dökülme azaltılabilir.

Kellik olarak da adlandırılan saç dökülmesi, tipik olarak kafa derinizden aşırı saç dökülmesini ifade eden durum olarak bilinmektedir. Kişilerin yaşı ilerledikçe saç dökülmesinin arttığı bilinmektedir.

Çoğu insan saç dökülmesi olayını gizlemek için çeşitli makyaj ve peruk yöntemlerine başvursa da etkili bir tedavi ile durumu yavaşlatmak veya çözüme kavuşturmak mümkündür.Saç dökülmesi tedavisine başlamadan önce, saç dökülmenizin nedeni ve tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmanız gereklidir. Öte yandan hem genetik hem de çevresel faktörlerin bu saç dökülmesi rahatsızlığına yol açtığı bilinmelidir.

Saç Dökülmesi Belirtileri Nasıldır?

Saç dökülmesi, farklı sebepler ile ortaya çıkmaktadır.Saçlarınızın dökülmesi ani olarak da gelişebilir veya belirli bir duruma maruziyet arttığında da vücudun gösterdiği tepki olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak erkek ve kadınlarda da farklı seyreden saç dökülmesi, erkek bireylerde daha sık görülen bir durumdur.

Saç dökülmesinin belirti ve semptomları şu şekilde kendini belli edebilir;

  • Başın üstünde kademeli incelme vakası. Yaş ilerledikçe vücudun fizyolojik tepkileri sonucu seyrekleşme hızı da artmaktadır. Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinde itibaren azalmaya yani gerilemeye başlar. Kadınların ise tipik olarak saçlarındaki alın bölgesinde genişleme vardır. Yaşlı kadınlarda giderek yaygınlaşan bir saç dökülmesi modeli daha da geniş bir alın ortaya çıkarmaktadır.
  • Dairesel veya yamalı olarak belirginleşen eksik saç bölgeleri. Bazı insanlar kafa derisi, sakal veya kaşlardaki dairesel veya yamalı kel noktalarda saç kaybetmeye başlar. Saçlarınız dökülmeden önce cildiniz kaşınabilir veya iğne batması şeklinde acı duyulabilir.
  • Ani saç dökülmesi de sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Psikolojik bir durum oluştuğunda strese bağlı dökülme vakalarına da sıklıkla rastlanmaktadır. Saçınızı tararken veya yıkarken, hafifçe çekiştirdikten sonra bile avuç dolusu saç dökebilirsiniz. Bu tür saç dökülmesi genellikle saçın incelmesine neden olur ancak geçici bir durumdur. Doğru şampuan ve bakım ile giderilebilmektedir.
  • Tüm vücutta saç dökülmesi durumu da yaşanan diğer belirtiler arasındadır. Bunun en önemli sebebi kanser tedavisi sırasında verilen ışınlar ve ilaçlardır. Her ne kadar saç dökülmesi hızlansa da iyileşme sürecinde tekrardan saçların uzaması söz konusudur.
  • Kafa derisine yayılan pul pul dökülme durumları da bir tür saç dökülmesi vakasıdır. Bu saçkıran hastalığı olarak da bilinir. Buna saç kırılması, kızarıklık, şişlik ve bazen de sızıntı eşlik edebilir.

Tüm bu belirtilerden herhangi birini gösterirseniz doktorunuza danışarak durumu kontrol altına alabilirsiniz.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?





Pek çok kişinin saç dökülmesi genetik faktörlerle doğrudan ilişkilidir ve erkek bireylerde genetik faktör yatkınlığı daha fazla oranda seyreder. Bu tip saç dökülmesi maalesef önlenebilir bir durum değildir. Ancak doğru tedavi ve önlemler ile yavaşlatılabilmektedir. Aşağıdaki öneriler dikkate alınarak bir miktar saç dökülmesinin önüne geçmek mümkündür;

  • Saçınıza karşı nazik olun. Özellikle dolaşan saçlarınızı açmak için kozmetik veya ilaç niteliğindeki açıcıları kullanın ve özellikle saçınızı ıslak fırçalarken ve tararken çekiştirmekten kaçının. Tarak kısmı ve aralıkları büyük olan fırça kullanımı yararlı olabilir. Sıcak silindirler, bukle maşaları, sıcak yağ uygulamaları ve kalıcı maddeler gibi sert işlemlerden kaçınmanızda da fayda olacaktır. Lastik bantlar, tokalar ve örgüler kullanan stillerden saç üzerindeki gerilimi azaltmanız gerekebilir.
  • Doktorunuza, aldığınız ve saç dökülmesine neden olabilecek ilaçlar ve takviyeler hakkında danışın. Bu sayede daha kök bir neden varsa kolaylıkla tespit edilmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Saçlarınızı özellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korumak gereklidir. Bunun için uygun saç şampuanları ve koruyu kremler mevcuttur.
  • Sigara içmeyi bırakarak da vücudunuzun kıl dökmesini engelleyebilirsiniz. Yapılan pek çok çalışmada erkeklerin sigara içme oranının saç kaybına yol açtığı belirlenmiştir.Saç dökülmesi engellemenin en etkili yolu sağlıklı beslenmektir.
  • Kemoterapi gören hastalarda da sıklıkla görülür ancak farklı bir kemoterapi cihazı istenerek uygulamanın etkisini azaltmak mümkün olur.

Önlemleri aldıktan sonra doktorunuza başvurarak saç dökülmesi hızının ölçülmesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede alınan önlemlerin işe yarayıp yaramadığı net bir şekilde belli olacaktır. Bu basit test saç dökülmesinin şiddetini kolay bir yöntem ile ölçmektedir. Bir çekme testi sırasında dermatolog, kafa derisinin farklı bölgelerinden kırka yakın tel küçük saç kısımlarını kavrar ve hafifçe çeker. Altı veya daha fazla saç teli dökülürse, aktif saç dökülmesi olarak bilinen duruma sahipsiniz demektir.

Zamanla uygulanan tedavi ve önlemler ile bu dökülmenin azalması beklenmektedir. Bu sayede sorununuzun çözülüp çözülmediği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kadın

Yeni Nesil Kadin Plaformu Kadinlarnet.com En Güncel Bilgileri Sizlere Ulaştırırken İnternette İhtiyacınız Olacak Kadına Dair Her Şey Sitemizde Sizler için Paylaşılmaktadır

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu