Yıkıcı Boşanmaların Nedenleri

Boşanma davalarını kadınlar için yıkıcı yapan temel unsurlardan bir tanesi tüm hayatını evliliğe göre şekillendirmiş olmaktır. Özellikle ev hanımıysa ya da evlilik için şehir değiştirmişse bu sorun ciddi boyutlara ulaşıyor. Çocuk sonrası çalışan kadınlar bile kariyerlerine ara vermek durumunda kalabiliyorlar. Bu da kademeli olarak sosyal hayattan kopuşu beraberinde getiriyor.
Hobi Edinme ve Sosyal Hayat
Her kadının kendine ait bir sosyal hayatı, hobisi ve uğraşları olması gerekliliği burda ortaya çıkıyor. Aksi halde evliliğin bitimi tamamen hayatın bitimi gibi algılanabiliyor. Erkekler açısından bakıldığında kadının evde olmasının pek çok avantajı var. Çocuk bakımını tamamen kadının üstlenmesi bunun başında geliyor. Ama erkeğin boşanmayı istemesi durumunda sosyal olarak soyutlanmış bir kadının bunu kabul etmesi çok zor oluyor.
Yapısı gereği fedakar ya da anaç olan kadınlar için bu tarz süreçler çok yıpratıcı olabiliyor. Kanunlar kadınlara boşanma sırasında pek çok hak verse de bu hakları kullanabilmek için kişinin belli bir bilince ulaşması gerekiyor.
Bu yüzden ister evlilik ister çocuk sonrası kadının kendi hayatını devam ettirebilmesi gerekiyor. Sadece iş ve kariyer anlamında değil kendine yetebilme anlamında bunu yapabilmeli. Herşeyi erkeğin hallettiği evliliklerde bağımlı hale geliniyor. Evliliğin ömür boyu süreceğini sanıldığından çoğu şey göz ardı ediliyor. Yalnız kalma korkusu ancak boşanma sürecinde ortaya çıkıyor. Çoğu çiftin arkadaş çevresin bile aynı olması da biri etken oluşturuyor.
Başarısızlık Hissi
Evliliğin bitmesi pek çok kadın için başarısızlık olarak algılanabiliyor. Bunun temel sebebi evlilikle ilgili yükümlülüklerin kadına yüklenmesinden kaynaklı oluyor. Erkekler için de beklentiler var ama bunlar daha çok evin geçimi ile ilgili oluyor. Yani geri kalan herşeyden kadın sorumlu tutuluyor ve boşanma sonrası da bu sebeplerle kendini suçlu hissediyor. Bu durum toplumsal rollerle ilgili olduğundan aşılması da zor oluyor. Kadınlara yönelik toplumsal baskı daha fazla olduğundan kadınlar da toplumsal rollere uymaya erkeklere oranla daha yatkın oluyorlar. Sanırım ilk aşama sadece çiftlerin anlaşamadıkları için bile boşanabileceğini kabul etmek olmalı. Bu başarısızlık hissini ortadan kaldırabilir.